About abdullah

susah juga buat edit benda ni.

aku rindu

Aku rindu zaman ketika halaqoh adalah keperluan,
bukan sekedar sambilan apalagi hiburan …

Aku rindu zaman ketika mambina adalah kewajiban
bukan pilihan apalagi beban dan paksaan …

Aku rindu zaman ketika dauroh menjadi kebiasaan,
bukan sekedar pelangkap pengisi program yang dipaksakan …

Aku rindu zaman ketika tsiqoh menjadi kekuatan,
bukan keraguan apalagi kecurigaan …

Aku rindu zaman ketika tarbiyah adalah pengorbanan,
bukan tuntutan, hujatan dan obyekan….

Aku rindu zaman ketika nasihat menjadi kesenangan
bukan su’udzon atau menjatuhkan …

Aku rindu zaman ketika kita semua
memberikan segalanya untuk da’wah ini …

Aku Rindu zaman ketika nasyid ghuroba
manjadi lagu kebangsaan…

Aku rindu zaman ketika hadir liqo adalah kerinduan
dan terlambat adalah kelalaian …

Aku rindu zaman ketika malam gerimis
pergi ke puncak mengisi dauroh
dengan uang yang cukup2
dan peta tak jelas …

Aku rindu zaman ketika seorang ikhwah
benar-benar berjalan kaki 2 jam
di malam buta sepulang tabligh da’wah di desa sebelah …

Aku rindu zaman ketika pergi liqo
selalu membawa infaq, alat tulis, buku catatan
dan qur’an terjemah ditambah sedikit hafalan …

Aku rindu zaman ketika binaan menangis
karena tak bisa hadir di liqo …

Aku rindu zaman ketika tengah malam pintu diketuk
untuk mendapat berita kumpul di subuh harinya …

Aku rindu zaman ketika seorang ikhwah
berangkat liqo dengan wang belanja esok hari untuk keluarganya …

Aku rindu zaman ketika seorang murobbi
sakit dan harus dirawat,
para binaan patungan mengumpulkan dana apa adanya …

Aku rindu zaman itu …

Ya Rabb …
Jangan Kau buang kenikmatan berda’wah dari hati-hati kami …

Ya Rabb …
Berikanlah kami keistiqomahan di jalan da’wah ini …

KH RAHMAT ABDULLAH

Advertisements

kuala lumpur

hari itu,aku lewat memberi respon kepada kawan.kami berjanji untuk menaiki motor sahaja kesana kerana tiada kereta. ayahku pulang dari rumah,aku gagap untuk minta meminjam kereta.bukan apa,kereta itu masih baru beberapa hari,plastik pun tidak cabut lagi.

hendak pinjam kereta lama tapi kereta yang lama ada penyakit orang tua. aku bukan tidak sanggup menaiki motor tapi perjalanan sungguh jauh,memakan masa.esok pula ada kuliah.fikir agak lama disebalik tangga rumah,lumrah seorang manusia,berat untuk meminta pinjam sesuatu yang baru.

teringat sebuah kisah kami di satu program,ada kawan sanggup bagi kereta dia yang mahal harganya untuk di infaq.kalau aku,aku masih belum pasti apa jawapan untuknya.tapi indahnya orang beriman,sanggup memberi harta kesayangan mereka untuk dikongsi bersama.

aku turun tangga dengan penuh rasa tawakal,naik motor naik kereta peduli apa,macam xpernah jalan jauh dan tengah malam perjalanan di penang dulu,yang lagi payah
likunya,tapi ntah kenapa Allah permudah.

walaupun ayah bagi,tapi hati sentiasa rasa tidak aman kerna memikirkan untuk bawak berhati-hati.ntah gembira semacam kawanku bercerita dalam kereta baru,aku keluh kesah jadi pemandu sebab takut ada tercalar sedikit kereta ini.segala puji bagi Allah, Alhamdulillah ayah bagi green light tanpa kata apa-apa.bersyukur.

tengok jam sudah 7:16pm, kami berjanji untuk maghrib di surau berjemaah,aku risau lagi tidak sempat maghrib bersama. faham sahaja bila waktu petang apa kondisi jalan
raya, macam sardin semua ghairah untuk kerumah kediaman masing-masing.

tahu pukul berapa sampai?aku tiba masa azan tengah berkumandang dalam jam 7:29pm.ada beberapa buah sahaja kereta yang parking dikawasan tersebut.bila habis sahaja azan,baru muncul banyak kereta penuh untuk parking disitu.

sungguh Allah itu MAHA AKBAR!

aku terpinga-pinga keseorangan ditempat wudhu,memikirkan perihal keajaiban tadi.

kenapa tidak penuh lagi parking kat surau tersebut padahal sudah maghrib? dan kelihatan lepas aku parking elok dipenjuru bucu tembok pagar tadi seolah-olah berderu-deru
kereta mula masuk ke kawasan surau,

kenapa aku terasa terlalu awal sampai kemasjid?padahal perjalanan dari rumah aku ke sini sepatutnya 30minit! bukan 13minit.aku sendiri kalau menaiki motor pun perjalanan dalam memakan 20 minit! inikan pula naik kereta waktu petang sesak tersebut.

dan paling manis,aku dapat duduk saf depan sekali.

semua soalan tersebut, ada dalam satu sahaja jawapan iaitu Allah permudah segala-galanya.

seusai solat,aku cerita pada kawan aku hal tersebut,dia pun tak sampai lagi waktu tu
kesurau.

terima kasih Allah!

maka nikmat mana satu yang kamu dustakan?!

habis solat,kami terus sahaja melangkah kesana. untuk jumpa bukan calang-calang orang,beliau terlalu banyak memegang jawatan ex-manager (dapat message dari guru
tarbiyah kami).dia banyak bersama aktivis dakwah yang hebat-hebat dulu untuk menghidupkan kampus.tapi beliau sekarang sudah lama pencen.

beliau tidak dikenali macam uai ataupun sesiapa sahaja pendakwah bebas yang muncul dikaca-kaca mata tv,mahupun youtube.

tapi background dia mengajak dan menyeru kawan-kawan sekeliling dia seolah-olah tiada batasannya. dia ada ciri-ciri muwasoffat tarbiyah.

tidak pasti dia bekerja apa dahulu di sarawak,tapi dia pernah mengubah orang sana dari kehidupan tidak beragama kepada beragama.beliau melatih pelajar tersebut pada
masa itu kebetulan dia kemudiannya memegang tampuk presiden.
sehinggakan dalam satu mesyuarat pelajar itu selamba bangkang idea ketua menteri sarawak ketika hendak berbincang pasal kenapa pihak universiti mengenakan cas kepada
pelajar untuk pergi solat jumaat(menaiki bas).padahal ia sudah menjadi tanggungjawab pihak universiti itu untuk menyediakan secara percuma.

terkejut kami mendengar perkongsian tersebut,siapa berani cakap lantang dengan taib mahmud,bukan calang-calang orang nak tentang.sehinggalah mesyuarat memutuskan untuk terus mengenakan cas.pelajar itu kemudian,meminta padang sahaja untuk digunakan digunakan untuk buat solat jumaat.bersolatlah semua di padang yang luas bertakhtakan beberapa sahaja anak tangga kemudian jika tidak silap,beliau sendiri yang memberi khutbah!

kagum

kami terkesima sebentar,hebat betul kesan dakwah kepada para pemuda.mungkin sebab itu masjidil aqsa tidak membenarkan rijal(pemuda) melakukan solat didalam
masjid.dikhuatiri akan mengejutkan jiwa-jiwa yang sedang tidur.

kata pakcik itu lagi,dengan nada yang bersemangat.

“tidak perlu famous untuk buat kerja dakwah ni akhi,kalau nak jadi famous,saya dah buat lama dah,boleh sahaja saya nak masuk dalam tv3 dsb.kenapa saya tidak memilih
untuk jalan tersebut?”

dalam hati,kami kata hebat betul boleh panggil orang tv3!

dia menyoal kami seorang demi seorang.

dan memberi jawapannya sendiri :

hari ini orang akhi,sudah terlalu banyak membina lantai, tetapi tidak ada seorang pun yang terfikir untuk membina tiang-tiang seri tersebut. lantai yang ana maksudkan akhi ibarat ceramah oleh pendakwah-pendakwah yang famous pada hari ini,manakala tiang seri yang ana maksudkan ialah rijalun dakwah.

hari ini kita lihat,terlalu ramai pendakwah yang hebat-hebat menyampaikan islam,ya ia tidaklah salah tapi paling penting sebenarnya ialah kita bukan nak orang yang
dengar ceramah kita macam touch n go sahaja.dengar sekejap,balik kemudian lupa,ibarat masuk telinga kanan,kemudian keluar telinga kiri dan bergelumbang pula dengan aktiviti cenderung kearah maksiat.

tapi kita nak lebih dari itu mendengar,mengikut dan paling penting praktikkan dalam kehidupan seharian.untuk mencapai proses tersebut tidak mesti tidak kena ada proses dakwah dan tarbiyah.

beza membina lantai dengan tiang ibarat langit dan bumi,bila didatangi sahaja cubaan sudah tentu audience dalam mendengar ceramah tersebut akan lemah dilanda badai.berbeza dengan membina peribadi muslim,dia akan kental walau apa pun cubaan melanda.kerana apa?

sebab dia melalui proses dnt.

akhir pertemuan,aku lihat mata dia berkaca seperti mengharap sesuatu berlaku dikampus kami.aku peluk erat.sambil dia berkata :

“ana harap antum jadi pioneer ditempat antum”

insyaAllah,doakan  😐

hidup tidak selalu indah

salam n hai,

itulah perkataan orang yang selalu guna untuk menggambarkan tentang kehidupan,kadang-kadang kita diatas kadang-kadang kita dibawah(xdekenemengena).heh,hari ni rasa nak share pasal kehidupan seorang student yang naik grey horse.hehe.

sebelum tu saja nak bagitahu yang grey horse tu ialah motor aku je, =,=”
tapi sedar xsedar itu lah sunnah nabi,yang nabi amalkan iaitu menamakan benda/barang2 kepunyaan nabi dengan nama yang nabi sukai.contoh:

nabi ada kuda hitam nama “as sakkab” =yg pantas berlari.
beg nabi bernama “alkafur”.
mangkuk utk nabi makan nama “algharra”,
“arroyan”=nama untuk cawan nabi minum.
pedang nabi guna bernama “zulfaqqar”

cute kan nabi? :’)

Nabi sangat penyayang sampai benda yg TIDAK bernyawa pun nabi sayang..

hayatilah video ni “jika nabi bersama kita” sungguh menyentuh perasaan T_T

ok,rasanya dah jauh menyimpang ni..haha

sebenarnya nak cerita pasal peristiwa 2 minggu lepas je

ahad setelah pulang dari tengok game villa v mancity bersama rakan baik,heh.aku pulang kerumah sewa,perancangan awal nak tido je kat rumah sewa sebab dah terlalu lewat untuk ke rumah,masa tu dah jam 2am. mood mula2 nak tidur rumah sewa tiba2 hilang sebab ada housemate rumahsewa,time tu dia nak balik rumah parent dia jugak.jadi plan bertukar secara tiba2.

dalam masa pulang,aku memang xnafikan semua traffic lite aku “ter”langgar.huhu,

sebab utama langgar:
1-kereta xbanyak sangat n kadang2 xde pun.
2-memang nak balik cepat sebab takut semua orang tidur xde sapa nak buka pintu rumah.
3-dah biasa.heh

sebelum tu banyak sebenarnya kelebihan bawa motor ni antaranya(nak bagitahu jugak tu):
1-boleh menyelit sesuka hati sampai saff depan.
2-boleh buat jalan sendiri tanpa ada rasa serba salah
3-boleh langgar traffic lite pada waktu2 sesuai(jgn tiru)
4-boleh last minit speed utk keklas tanpa gopoh gapah.hehe

jadi,untuk dipendekkan cerita;

aku dikejar polis tetiba kat traffik lite;sejujurnya aku memang xperasan polis tengah stop lampu merah time tu jugak,barulah aku faham kenapa motor kat situ pon duduk tercegat kat traffik lite tu =,=”

masa kena saman tu macam2 soalan la dia tanya n meleret2,maksudnya dia macam nak bagi aku chances untuk lepas.tapi ntah kenapa aku time tu aku rasa macam aku REDHA je apa dia nak bagi,nak saman,saman jela aku xkisah pon(sebab duit baru masuk,haha), tapi adalah sangat2 tidak berbaloi untuk bayar saman yang menyamai 2kali duit rumah sewa aku!

tapi apa boleh buat….

kalau benda ni xterjadi,aku rasa memang aku xkan berhenti buat benda ni,heh,jadi ambil iktibar je laa..
selesai pagi puaka tersebut,beberapa hari kemudian aku nak jumpa kawan aku sebab dia dah ada banyak pengalaman kena saman n xmakan2 saman =,=”..kat situ dengan harapan la boleh sharing apa2 yang patut.

dia kata:weh,ko tau x,kalau polis cakap meleret2 tu tandanya dia nak mintak duit kopi la tu.kawan aku ni memang banyak dah kena saman sampai dia pon dah biasa dah.aku dalam hati cakap (eh yeke?erk..),yela sebab dah pukul2.30 am kot.kereta lak sikit je.

aku ada rasa menyesal skit sebab xnego dulu dengan polis tersebut,sebab aku dah tawakal pada Allah 100%,apa nak jadi,jadi laa termasuk bayar saman.

tapi bila aku fikir balik betul ke kalau aku nego tu bukan rasuah?bila aku menjengah blog ke blog tentang rasuah,ternyata itulah yang didefinasikan sebagai rasuah,.aku mengucap syukur aku xterlibat. astaghfirullah,alhamdulillah Allah selamatkan aku dari jurang2 tersebut…..

surah Al-Baqarah ayat 188 :

“Dan janganlah kamu makan harta orang lain di antara kamu dengan jalan yang salah dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) harta manusia. Peluang untuk merompak harta rakyat dan semakin pintar pula Berdasarkan persepsi umum, besar pangkat atau kuasa seseorang, maka besarlah dengan (berbuat) dosa, pada hal kamu mengetahui (salahnya).”

Manakala sabda Rasulullah s.a.w. yang diriwayatkan oIeh At-Tabrani:

“Pemberi rasuah dan penerima rasuah akan masuk ke dalam api neraka”
lalu aku fikir sendirian;betulkah semua polis bila dihulur duit dia akan terima? semoga Allah menjauhkan diri kita dari benda2 tersebut.walaupun,kawan cerita macam tu,tapi jauh dalam sudut hati,aku tidak percaya sama sekali,ntah la kenapa.huhu

pagi kena saman tu,sampai trafik lite simpang rumah,tiba2 lampu merah(memang menguji kesabaran)..kereta xde langsung time tu..
dah nak sampai rumah kot,ibarat 1lagi langkah ke rumah..erk..

p/s: boring kan cerita lepas ditambah dengan ayat sekema?huhu..

sekian,wsalam.

istiqamah

bismillahi rahman arrohim:

tajuk ini agak berat tapi perlu utk dikongsi. walaupun saya bukan ahli untuk membicarakan pasal benda ni,tapi saya cuba eleborate dari segi apa maksud yang saya faham n insyaAllah tidak lari dari 2 sumber utama.

istiqamah merupakan suatu benda yang memang AMAT berat untuk dilalui. istiqamah benda senang untuk diucapkan tapi SUSAH untuk di constantkan.ia memerlukan kesabaran n MUJAHADAH(kesungguhan) n pengorbanan sangat tinggi.

tidak hairanlah bila turun ayat pasal “istiqamah” dalam surah Nuh,rambut nabi mula beruban. ayat yang banyak nabi fikirkan ialah ayat yang maksudnya: “Hendaklah kamu beristiqamah terhadap apa yang aku perintahkan.” kerana terlalu banyak memikirkan ayat itu hingga rambut nabi yang mulia menjadi beruban.

maksud ayat itu ialah nabi berfikir bagaimana hendak melaksanakan perintah Allah dan pada masa yang sama bagaimana juga hendak menanggung risiko tindak balas dan ancaman daripada kaum musyrikin kota mekah. sama juga dengan hal kita, hendak melakukan perintah Allah n dalam masa yang sama nak menangkis benda2 yang tidak berfaedah dalam gelora nafsu yang tidak berkesudahan. sabda nabi lagi selepas pulang dari peperangan apa ntah(xingat) huhu: selepas kita pulang dari jihad ini (perang) ketahuilah: ada lagi satu jihad akbar(besar) yang mesti diperangi oleh diri kita sendiri iaitu jihad menentang hawa nafsu.

betapa payahnya tugas untuk kita hadapi hari2 sebab tiap2 hari dugaan yang Allah nak test kita sentiasa tidak sama bahkan sentiasa berubah dari hari ke hari. tapi itu bukan la alasan untuk kita givupkan?

Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang
mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang
terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang
orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang
berdusta. (Al Ankabut : 2-3)

hubungkait antara istiqamah n iman adalah saling bersandar antara satu sama lain. ibarat isi n kuku, tanpa isi siapalah kuku,begitulah sebaliknya.iman pula sentiasa yazid(bertambah) n yanqus(menurun/berkurang).taraf iman kita ini manusia biasa bukan iman para malaikat yang sentiasa sekata,bahkan makin bertambah lagi.

begitulah seharian hidup kita,kalau tidak menyibukkan diri kita dengan ilmu/majlis yang bermanfaat. percayalah,dari segi pemerhatian saya terhadap diri sendiri,bila saya tidak berada didalam jemaah atau istilah lain kita berkeseorangan,kita sebenarnya telah diteman lagi oleh makhluk Allah yang diperbuat dari api iaitu Syaitan. syaitan tidak pernah jemu untuk menggoda kita.

bila duduk dengan kawan2 kita yang komited dalam perjuangan,kita mesti akan rasa semacam gembira,kerana disitu kawan sentiasa menyeru n bagi motivasi untuk kita dalam arah kebaikan.jadi tidak boleh tidak disamping dengar majlis2 ilmu,kita mestilah memperhebatkan doa kita kepada Allah taala.saya bukanlah maksum untuk sentiasa berada dalam kebaikan,tetapi nota ini hanya untuk kepada untuk mengingat diri sendiri.

ingat lagi peristiwa dalam bulan ramadhan yang dikenali pesta ibadah tu?mari kita anggap hari2 kita adalah dalam bulan ramadhan. baca quran,qiamulail,membanyakkan zikir pada Allah dsb.

sekian,wassalam.

“bang pinjam 5 minit boleh..”

salam n hai,

petang lepas setelah kami selesai beriadah (kayak) di Bukit Merah,Perak. kami diberi tugasan oleh pengerusi program, sempena esok hari besday Nabi.

“korang kena cari partner masing2 n bertemu sekurang2nya 3orang awam n meluahkan rasa cinta pada Nabi korang kat masyarakat awam sekitar kawasan ni..”

aku jarang mendapat tugasan begini,rasa happy n semangat terhadap nabi semakin membuak2 untuk diceritakan pada orang awam.

pada masa tu jam 6.45pm (approx.)
aku begitu konfius sebab partner aku balik hostel semula sebab baju basah.jadi aku terpaksa tumpang partner lain n jadilah 3orang.

teman seperjuangan tidak begitu kisah aku join team dia n lantas kami mengambil jalan mudah untuk bertemu sahaja orang yang jaga kaunter kayak yang sememangnya 3orang n selesai terus tugasan.heh,tapi dikira tidak begitu fair sebab sorang lagi tengah layan costumer.kami redha’ n terus lagi cari orang untuk dikongsiluah kisah cinta nabi selepas solat maghrib.

kesimpulan dari cerita ni rata2 mereka tidaklah memberi respons untuk tidak mahu mendengar,kecuali seorang makcik.huhu,

teringat kata pengisian tengahari tadi: “dakwah xbergantung pada penerimaan orang lain,ia bergantung pada hasil usaha kita..”

bila difikir kembali,betul lah apa dia cakap,spt kisah nabi Nuh Alaih’ salam.berapa tahun dia berdakwah? berapa ramai pulak yang mahukan seruan dakwah beliau?900 tahun lebih nabi berdakwah beserta beberapa je kerat orang beriman?!

hasil tinjauan kami terhadap orang awam meleset sedikit sebab kami “bajet” semua orang tahu, apa sebab cuti dianjak kehari isnin bagi memperingati Nabi.antara respons yang kami terima:

ingat2 lupa: “xingat la dik ada apa hari esok,tapi hari isnin tu saya tahu la sebab ada cuti,atas haribulan dia tu ada bintangkan..? ” =,=”
ada juga yang ingat: alhamdulillah &
ada yang memang xtahu jugak pun ada.astaghfirullahalazim,(terautomatik istighfar dalam diri)

jadi khulasohnya, masyarakat luar especially di kampung2,pedalaman,ceruk2 area laut MASIH tidak tahu bila tarikh besday nabi apatah lagi cerita2 pasal nabi sedangkan Nabi s.a.w ingat pada kita semasa Nabi sedang/hendak nazak.

solusi yang kami dengar sendiri dari pakcik2 tadi ialah sebenarnya media telah mempermabukkan kita dengan hiburan yang melalaikan.

aku yakin itulah suara hati nurani ikhlas pakcik yang dahagakan ilmu berkaitan islam itu sendiri.aku tidak menyalahkan media ataupun kerajaan.tapi aku salahkan diri aku sendiri.

p/s: susah juga nak buat ayat eh,karangan BM sudah lama ditinggalkan.huhu

 

sekian

 

sekapur sireh

salam n hai.heh

Alhamdulillah segalapuji bagi Allah kerana telah memberi buanyak nikmat2 kepada kita secara sedar atau tidak.
terimakasih kepada tukang designer blog ni #rahsia.

sejujurnya,blog ini dihasilkan untuk berkongsi SEDIKIT sahaja ilmu yang ada (itupun kalau ada) dari ILMU2 Allah yang MAHA LUAS.

blog ini banyak cerita pasal pengalaman yang ada serba sedikit.

blog ini juga tidaklah untuk di design kan untuk menulis artikel panjang2 (sebab malas).

blog ini juga dihasilkan hanya untuk memberi nasihat kepada diri sendiri.

rasanya,tidaklah terlewat untuk mengucap n menzahirkan kecintaan kepada nabi kita Muhammad s.a.w. dengan berselawat( صلى الله عليه وسلم) biarpun besday Nabi sudah berlalu kerana percayalah tanpa Nabi,kita tidak akan kenal apa erti ISLAM.

sekian terima kasih.

ks
27